TUTUKLAMALARLA İLGİLİ SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Değerli Basın Mensupları

 

 

 

Dr Ulaş Yılmaz ve Kamu emekçilerinin yargılanması, memuriyetten men edilmesi ve de Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Ahmet Nesin ve Erol Önderoğlu`nun Tutuklanması Kabul Edilemez!

20 Temmuz 2015 tarihinde Suruç`ta yaşanan IŞİD terörüyle 33 gencin katledilmesi üzerine tüm Türkiye`de olduğu gibi Ağrı`da da, "İŞİD ve işbirlikçi AKP`nin Suruç katliamını kınıyoruz" ana pankartıyla TTB’nin de içinde bulunduğu emek örgütleri tarafından ortak basın açıklaması yapılmıştır. Basın açıklamasının sonrasında, Ağrı Valiliği tarafından, aralarında Ağrı Tabip Odası başkanı, aynı zamanda Türkiye Psikiyatri Derneği üyesi olan Dr. Ulaş Yılmaz ile Ses eşbaşkanları Recep Altındağ ile Gülistan içer, Mehmet Sait Doğan, Emin Bayram, Dinçer Külçek, Özlem Ayyıldız, Berivan Alptekin,Deniz Saglamtaş, Tarım Ormansen MYK sından Suzan Kotay ve Resul Han olmak üzere11 kişi hakkında soruşturma açılmış; bu kişiler soruşturma sürecinde görevlerinden uzaklaştırılmışlardır.Daha sonra Dr. Ulaş Yılmaz ve Kamu emekçisi arkadaşlarımız tüm bunlar yetmezmiş memuriyetten çıkarılma istemiyle soruşturma açılmış ve ardından meslektaşımız memuriyetten çıkarılmış Sağlık emekçisi SES Ağrı Şubesi eşbaşkanı Recep Altındağ ve Mehmet Said Doğan tutuklu yargılanmaktadırlar. Düşünce ve ifade özgürlüğü, bireylerin ve kurumların temel hakkıdır. Kişi veya kurumlar herhangi bir konuda devlet ve hükümet yetkililerinden farklı düşünme, olanları eleştirme hakkını sahiptir. 

Hekim ve kamu emekçisi arkadaşımızın memuriyetten alınması kişiye verilen haksız, antidemokratik bir ceza olması kadar, odalarımızın cezalandırılması ve faaliyetlerimizin kısıtlanması da değilmidir? Bu yaklaşımı bu anlayışı kınıyoruz. Bu durum yetmezmiş gibi istanbul Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi,
Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı ve Türk Tabipleri Birliği İnsan Hakları Kolu Üyesi Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Gazeteci-Yazar Ahmet Nesin ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu hakkında, bağımsız medya üzerindeki baskıları kınamak adına 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde Özgür Gündem gazetesi üzerindeki baskıları protesto amacıyla yürütülen temsili nöbetçi yayın yönetmenliği kampanyasıyla dayanışma faaliyeti gerekçe gösterilerek tutuklu yargılama kararı verilmiştir ve bugüne kadar dayanışma nöbetine katılan 40 kişi hakkında savcılık tarafından soruşturmalar açıldı. Her pazartesi haklarında yeni soruşturma başlatılan isimler savcılığa giderek topluca ifade vermeyi de sürdürüyor.
Özellikle son zamanlarda demokratik kamuoyu üzerine baskıların arttığı günümüzde, hepimizin tanıklığında yaşananlar göz önüne alındığında, Özgür Gündem`e yönelik baskılar karşısında gösterilen dayanışmaya dahi tahammülü olmayan bu tutuklama talebinin hukuki temelden yoksun, bir şekilde asıl amacın işkence ve insan hakları ihlallerinin önlenmesi mücadelesinin dolaylı yollarla engellenmeye çalışması anlamına gelmektedir. Demokratik Hekim kamuoyu olarak düşünce, ifade ve basın özgürlüğüne yönelik hukuk ve etik dışı antidemokratik uygulamalara son verilmesi gerektiğini defalarca haykırdık ve tekrar haykırıyoruz: EDÎ BESE! (ARTIK YETER!)

İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi, Adli Tıp Kurumu`nda ihtisas kurulu üyeliği ve başkanlığı yapmış, İstanbul Tabip Odası ve Türk Tabipleri Birliği’nin çeşitli kurullarında görev alan, dünyada işkence ile mücadelenin mihenk taşı haline gelmiş, Birleşmiş Milletler`ce işkencenin saptanmasında uluslararası standart kılavuz olarak kabul edilen İstanbul Protokolü’nün yazarlarından ve yürütücülerinden olan, yalnızca ülkemizde değil, Filistin’den Gazze’ye, Bosnada ki toplu mezarlardan Güney Afrida ki insan Hakları İçin Hekimler çalışmasına kadar nice insan hakları, kadına yönelik şiddet ve barış mücadelelerine eşsiz katkılar veren değerli meslektaşımız; Şebnem Korur Fincancı`nın nezdinde bir kez daha haykırıyoruz;

İktidarın siyasi baskıları karşısında düşünce ve ifade özgürlüğünü savunanların, medyada barışın dilini korumak isteyenlerin, basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkına sahip çıkanların dayanışması suç sayılamaz. Tutuklanan dostlarımız ve meslektaşımız Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Gazeteci-Yazar Ahmet Nesin ve Erol Önderoğlu’nun bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz ve Bölge Tabip Odaları olarak her türlü baskı karşısında özgür basın ile dayanışma kararlılığımızı sürdüreceğimizi ve bu sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyu ile paylaşırız.

Adıyaman Tabip Odası
Ağrı Tabip Odası
Batman Tabip Odası
Bitlis Tabip Odası
Diyarbakır Tabip Odası
Mardin Tabip Odası
Muş Tabip Odası
Siirt Tabip Odası
Şanlıurfa Demokratik Hekim Girişimi
Şırnak Tabip Odası
Van-Hakkari Tabip Odası