Halkımız bu koşullarda sağlık hizmeti alamamaktadır…
Halkımız bu koşullarda sağlık hizmeti alamamaktadır…

Halkımız bu koşullarda sağlık hizmeti alamamaktadır…

İlimizde yaşadığımız deprem felaketi sonrasında SGK’nın hasta katkı payı adı altında paran kadar sağlık uygulamalarını sürdürmeye çalışması tepki toplamıştı, koyun can derdinde iken kasap et derdinde idi.  Bunun üzerine hastanelere başvuran kişilerden alınan katkı payları ve reçete ücretleri doğal afet provizyonu ile kaldırılmış ve kişilerin sanki sağlık hizmetleri ücretsizmiş gibi hastanelerden yararlanması ve eczanelerden ilaç alması sağlanmıştı.

Geçtiğimiz hafta içerisinde SGK’nın doğal afet nedeniyle uyguladığı prosedürü öncesinde duyurmadan ve gerekli hazırlıklar yapılmadan aniden kaldırması birçok sorunu da beraberinde getirdi. SGK’nın deprem nedeniyle belki de ülkemizde ilk kez uyguladığı prosedür bazı noktalarda çoktan tıkanmıştı ve sistem bir gece yarısı genelgesiyle eski haline döndüğünde depremzede vatandaşlarımızın “borçları” ekrana yansıdı. 

Konuyla ilgili görüştüğümüz yetkililer sorunun çözülmesi için TBMM’de ve SGK Genel Müdürlüğü’nde görüşmeler yapılmakta olduğunu ve en kısa sürede sorunun çözülmeye çalışıldığını ve halen birikmiş borçları nedeniyle sağlık hizmeti veya ilaç alamayan vatandaşların mağduriyetlerini belirten bir dilekçe ile SGK İl Müdürlüğü’ne başvurmaları gerektiğini belirttiler. Bizler biliyoruz ki bu sorun nedeniyle birçok hastamız sağlık hizmeti alamamaktadır. Bu “sorun” bir an önce çözülmelidir.

Aslında temel sorun sağlık hizmetlerinin paralı olmasıdır. Sağlık hizmetine ücretsiz ulaşmak için doğal afet beklenmemelidir, hastalık halinin kendisi bir afettir.  <kaldı ki ülkemizde doğal afetler sonrasında bile afetzedelerden para talep edilebilmektedir. TBMM’nde görüşülmesi gereken sorun “paran kadar sağlık” sistemimizdir. Bu sistem bir an önce kaldırılmalıdır.

Van Hakkari Tabip Odası