Sınırda İnsan Hayatı Gaspı
Sınırda İnsan Hayatı Gaspı

Baro binasında bir açıklama yapan Cahit Ertan, Van’ın Çaldıran ilçesi Beydoğan köyünde meydana gelen ve Nurettin Karakoç’un ölmesi, Feyyaz Karadeniz’in ise ağır şekilde yaralanması ile sonuçlanan olay üzerine bölgede inceleme yapıldığını söyledi. Ertan, “16 Ağustos 2013 tarihinde Van’ın Çaldıran ilçesi Beydoğan köyünde meydana gelen ve Nurettin Karakoç’un ölmesi, Feyyaz Karadeniz’in de ağır şekilde yaralanması ile sonuçlanan vahim olay üzerine Van Barosu İnsan Hakları Komisyonu, Mazlum-Der VanŞubesi, İnsan Hakları Derneği Van Şubesi ve Tabipler Odası üyelerinden oluşan bir heyet ile olay yerinde incelemelerde bulunduk ve orada detaylı bir şekilde bir rapor hazırladık” dedi.


Yaşanan bu olayın kendilerine Roboski katliamını hatırlattığını ifade eden Ertan, “Roboski katliamı, günlerce gündemde kalmış olmasına rağmen faillerinin etkin bir şekilde soruşturmaları yapılmadı. Van Barosu İnsan Hakları Komisyonu olarak daha evvel Türkiye-İran sınırında yaşanan ölümlerle alakalı çalışma çerçevesinde yapmış olduğumuz yazışmaya, Van Valiliği 10 Haziran 2013 tarihli cevabında, 2003 ile 2013 yılları arasında Türk ve İran askerlerinin ateş açtığı ve yaşamını yitiren 92 kişilik bir liste vermişti. Kaldı ki bu sayının daha fazla olduğu yaptığımız saha çalışması neticesinde ortaya çıkmıştır. Hal bu durumdayken yaşanan bu katliamlar üç Roboski yapmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

Sınırda yaşanan bu ölümlerin devlet tarafından açıkça yaşam hakkı ihlalini ortaya koyması bir yana, geride kalan yurttaşlara acı ve elem dolu yaşantılar bıraktığının altını çizen Ertan, “Yaşanan bu katliamlarda yaşamını yitiren 92 kişinin failleri hakkında hiçbir yasal işlem yapılmadığı gibi, bu suçun karşılığı olan cezalara da çarptırılmamışlardır. Bu olayla birlikte devlete hukukun ona yüklemiş olduğu sorumlulukları hatırlatma gerekliliği bir kez daha acı bir şekilde karşımıza çıkmıştır. Bu bağlamda devletten sorumluluklarından kaçmaması ve kanayan bu yaraya acil çözümler üretmesi gerekliliğini özellikle vurgulamak istiyorum” şeklinde konuştu