Erken seçim, doğru karar değil"
Erken seçim, doğru karar değil"

Erken seçim, doğru karar değil"

AK Parti ile CHP arasında yürütülen koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlanması farklı tepkileri de beraberinde getirdi. Görüşmede `uyuşamadık` kararı öne çıkarken, şimdi tartışılan en güçlü seçenek ise `erken seçim` oldu. Van`daki Sivil Toplum Örgütü (STÖ) temsilcileri de tek ihtimal olarak görülen erken seçim durumunu gazetemize değerlendirdi. Van TSO Başkanı Necdet Takva, erken seçim kararının doğru olmadığını belirtirken, Van Hakkari Tabip Odası Başkanı Ahmet Koç da, "2 ay içinde ne değişti de sandığa koşuyorlar" ifadelerini kullandı. MAZLUMDER Van Şube Başkanı Yakup Aslan ise, "Halkın iradesine saygı böyle olmaz, bu bölgedeki diktatörlere öykünmedir" yorumunda bulunurken, Van SMMMO Başkanı İbrahim Şahin de, "Erken seçim çare değildir" dedi. VASİAD Başkanı Halit Yakut ise, "Koalisyon bizlerin ve halkın ilk tercihiydi" dedi.

 15 Ağustos 2015 Cumartesi - 09:34

Haber: Fazıl ERÜŞ

AK Parti ile CHP koalisyon görüşmelerinden sürpriz sonuç çıkmadı. Böylece Türkiye 7 Haziran`dan bu yana devam eden bir sürecin sonuna geldi. AK Parti ile CHP görüşmelerinden koalisyon kararı çıkmazken böylece 2 aydan fazla süre boşa harcanmış oldu. Öte yandan yeniden başlayan çatışmalı süreç endişelere neden olurken, tek ihtimal üzerinde durulan erken seçimi de nasıl etkileyeceği merak konusu olmuş durumda. Van`daki Sivil Toplum Örgütü (STÖ) temsilcileri `erken seçim` tartışmalarını gazetemize değerlendirirken, bunun doğru bir karar olmadığını savundular.

TAKVA: ÜLKEYE BÜYÜK BİR ZARARDIR
Erken seçim kararına tepki gösteren Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkanı Necdet Takva, "7 Haziran seçimleri sonrasında bir koalisyonun kurulacağını düşünmüştük. Ama yanıldık. Erken seçim beklediğimiz bir şey değildi. Geldiğimiz noktada koalisyonu ret eden bir zihniyet çıktı ortaya. Koalisyon görüşmeleri ise tamamıyla oyalama taktiklerinden ibaretti. Erken seçimi doğru bulmuyorum. Bu ülkeye büyük bir zarardır. Zaten çatışmalı süreç de seçim anlayışına hizmet eden bakış sonucunda ortaya çıktı. Barış sürecini sahiplenmeleri gerekirken alıp rafa kaldırdılar. Bu sürecin kimseye faydası olmayacaktır. Erken seçim kararı halkın aklı ile oynanmasıdır" dedi.

KOÇ: NE DEĞİŞTİ DE SEÇİM KARARI ALINDI ?
AK Parti`nin erken seçim ısrarını eleştiren Van Hakkari Tabip Odası Başkanı Ahmet Koç ise, şunları söyledi:
"Baştan beri AK Parti tarafından istenilen erken seçim seçeneği önceki gün yapılan koalisyon görüşmeleri sonunda netleşmeye başladı. Hiç bir parti bunu engelleyemedi. O nedenle muhtemelen erken seçime gidilecek. Bu doğru bir karar değildir. 2 ay içinde ne değişti de erken seçime gidiliyor? Yani dün A partisine oy veren bugün B partisine mi oy verecek? İnsanların 7 Haziran`da doğru karar vermediklerini düşünenler bir kez daha yanılacaklar. Toplum bu çatışmalı sürecin neden başladığını görebiliyor. Dolayısıyla bu savaş kimseye yaramadığı gibi 7 Haziran seçim sonuçlarını da etkileyecektir diye düşünüyorum."

ŞAHİN: ERKEN SEÇİM ÇARE DEĞİLDİR
Van Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirleri Odası Başkanı İbrahim Şahin, "Erken seçim çare değildir. Ki böyle bir seçime gidilirse sonuç yine çok değişmeyecek. Peki, o zaman ne yapılacak? Yine mi erken seçim kararı alınacak. Türkiye`de çatışmalı bir sürecin yaşandığı bu dönemde tek temennimiz bir an önce uygun hükümetin kurulmasıydı. Ama bunu başaramadılar. Erken seçime giderek de bu ülkenin kaynaklarına zarar verecekler ve halkın iradesine saygı göstermemiş olacaklar. O nedenle böyle bir erken seçim kararını doğru bulmuyoruz" ifadelerini kullandı.

ASLAN: HALKIN İRADESİNE SAYGI BÖYLE OLMAZ
"Halkın iradesine saygı böyle olmaz, bu bölgedeki diktatörlere öykünmedir" diyerek erken seçim seçeneğini eleştiren MAZLUMDER Van Şube Başkanı Yakup Aslan da şunları kaydetti:
"Bir seçim oldu ve ritüellerinden kopamayan istisnalar hariç herkes kendi iradesiyle ülkenin yönetimine katkı sunmak amacıyla oyunu kullandı. Daha önce AK Parti`ye, CHP, MHP ve benzeri partilere oy verenlerden bazıları bu kez tercihini HDP`den yana kullandı. Sonuç beklentinin aksine şok edici oldu. Ne olursa olsun milyonlarca insanın iradesine saygı gösterilmeliydi. Oy kullanan seçmenin iradesine saygı gösterilmeyecekse, o zaman neden seçim yapılır? Halk birilerini iktidar yapmama iradesi gösteriyorsa, buna saygı gösterilmek, her şeyden önce insanın kendisine saygısı gereğidir. Öyle olmadı daha ilk günden itibaren saldırılar, seçmene hakaretler, algı operasyonları nefret suçlarının işlendiği bir arenaya dönüştü. Ve hatta sarayın, halkın bu iradesine karşı saygı göstermemesinin ötesinde, zihin ve vicdan donukluğu yaşayan belli bazı kesimler, HDP`ye oy verenlerin dinden çıktıklarını dillendirmeye bile başladılar. Demokrasilerde halkın iradesine saygı gösterilir. Bunun aksi diktatörlüktür, egemenlerin halkın iradesinden korkmasıdır. Efendi, uşak psikolojisidir. Toplum ilk başlarda iktidara duyduğu güveni, ümidi ve çözüm sürecine dair hayallerini yitirdiğinden tercihini farklı bir zeminde gösterdi. Tekçilik zihniyetinin dışında her kesim bu halk iradesine saygı gösterir. Ancak ilginçtir, cumhurbaşkanı merkezli konsept halkın bu iradesine saygı göstermediği gibi, son günlerde yaşananlarla adeta intikam alma cinneti mustatiline yuvarlanmıştır. Devrik bir hükümet aylardır iktidarda, ancak halkın iradesini yok sayarak barış sürecini sonlandırıyor, savaş kararları alabiliyor. Halkın iradesine saygı böyle olmaz, bu bölgedeki diktatörlere öykünmedir."

YAKUT: KOALİSYON İLK TERCİH OLMALIYDI
Son olarak Van Aktif Sanayici ve İş Adamları Derneği (VASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Halit Yakut ise şöyle konuştu:
"Koalisyon bizlerin ve halkın ilk tercihiydi. Erken seçim kararını çok doğru bulduğumu söyleyemem. Koalisyon örneklerini fazlasıyla görmek mümkün. Gelişmiş birçok ülkede koalisyon hükümeti mevcut. Koalisyonun oluşamamasını birçok yönden kayıp olarak değerlendirebiliriz. Hukuk ve ekonomik alanlarda sağlam adımlar atıldığı müddetçe hiçbir sıkıntı yaşanacağını düşünmüyorum. Özellikle ekonominin bu derece sıkıntılı olduğu dönemde koalisyon seçeneği zorlanmalıydı. Erken seçim olacaksa eğer partiler yapacakları harcamaları kendi bütçelerinden harcasın. Sıkıntılı durumda olan ülke ekonomisinin erken seçim kararı ile daha da kötüye gideceğini düşünüyorum."